sprekers wielercafe ventieleke

jurrian van der pijl

Jurrian van der Pijl / Bikefitter

Jurrian is gespecialiseerd in bikefitting, aankoopadvies en maatwerk fietsen. Hij runt zijn eigen bedrijf Jurrian Cycling Consultancy.

Wielrenner wordt bikefitter
Op zijn dertiende kocht Jurrian zijn eerste fiets, die hij zelf bij elkaar spaarde. Al snel reed hij op hoog niveau wedstrijden. Een aantal jaren later brak hij tijdens een massasprint 7 nekwervels en zijn schouderblad. Zijn ambitie om furore te maken als professioneel renner werd onverwachts deze dag een halt toegeroepen. Hard en cru? Ja! Opgeven en bij de pakken neer zitten? Nooit! Ondanks al zijn inspanningen en vele trainingsuren in de voorgaande jaren verplaatste Jurrian direct zijn focus. Jurrian rondde zijn opleiding HTS af en startte met een compagnon een bedrijf als akoestisch geluidsadviseur. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Na een jaar gewerkt te hebben als accountmanager in exclusieve fietsonderdelen startte hij zijn eigen onderneming. Het doel: het helpen van andere fietsliefhebbers.

Fietsplezier vergroten
Hij rondde als één van de eerste Nederlanders zijn opleiding bikefitting af in de Verenigde staten en ontving een SICI certificering. Sindsdien heeft Jurrian honderden fietsers intensief geholpen. Bij Jurrian ligt de focus altijd op de klant. Hoe kan ik mijn klant zijn fietsplezier vergroten? Advies en expertise op maat, dat is waar het bij Jurrian om draait.

https://jurrian.bike/

joost van de moosdijk

Joost van de Moosdijk / Psycholoog

Joost werkt als eerstelijns psycholoog bij Pepas Asten en is een recreatieve fietser, die graag geniet van de omgeving en de wisselende seizoenen. Als psycholoog is hij nieuwsgierig naar hoe iemand het fietsen beleeft en welke plaats het fietsen in zijn leven heeft.

Gitaar eruit, fiets erin
Op zijn 12e kwam Joost’s eerste racefiets in zijn leven, voor 115 gulden aangeschaft bij Gerrit Vossen in Someren-Eind. Fietsen deed hij samen met vader en familie. Op zijn 19e verkocht Joost zijn elektrische gitaar voor een Giant Speeder. Dat bleek achteraf een zeer goede keuze: hij had meer gevoel voor fietsen dan voor muziek. Alhoewel voetballen op de eerste plaats stond, bleef het wielrennen een leuke activiteit in lente en zomer.

Voordat Joost kinderen kreeg, fietste hij regelmatig samen met zijn vrouw Nienke. Pas na gestopt te zijn met voetballen ging hij echt meer fietsen, samen met Arjan de Gouw. Helaas staat Joost’s racefiets momenteel al anderhalf jaar stil om fysieke redenen. Hij hoopt op een comeback.

Je gemoedstoestand op de fiets
Tijdens het Wielercafé vertelt Joost over de relatie tussen je gemoedstoestand en het fietsen. Tijdens het fietsen ben je je beter bewust van je lichaam, je ademhaling, hartslag, het zweten, de verzuring, je zitvlak, etc. Maar je aandacht kan juist ook naar allerlei andere gedachten uitgaan, zeker als je op de automatische piloot fietst. Bij een nieuwe omgeving gaat je aandacht meer naar buiten. Door te fietsen kun je uit het piekeren raken, waardoor je je vaak beter voelt.

harold slegers

Harold Slegers / ROUTEMAKER

Harold is in het dagelijks leven test-architect bij ASML. ASML maakt complexe machines en software om deze machines aan te sturen. Het is dus vaak goed uitzoeken hoe iets werkt. Datzelfde geldt voor routes maken: het kost veel uitzoekwerk om tot de mooiste routes te komen. Harold is er dol op.

Weg van fietspaden
In zijn mid-twintiger-jaren gingen Harold’s broer Hans en hun gezamenlijke jeugdvriend Guilbert vaak samen wielrennen. Op een gegeven moment sloot Harold zich bij hen aan. Maar Hans en Guilbert fietsten vaak rondes over de fietspaden naast doorgaande wegen. Dat kon Harold niet bekoren. Hij kocht een topografische atlas van Zuid-Nederland en begon met het maken van routes over de ongebaande paden.

Goed geheugen
De routes van Harold vielen in de smaak bij Hans en Guilbert: samen kwamen ze dicht bij huis op binnenwegen waarvan ze het bestaan niet wisten. In die tijd (eind jaren 90) had je geen websites en GPS, dus moesten routes op basis van kaartmateriaal gemaakt én onthouden worden (of op een klein papiertje wat belangrijke punten onderweg opschrijven). Na een jaar samen gefietst te hebben, kwam de vraag: zullen we een keer in Zuid-Limburg gaan fietsen? En zo kwam de ‘klimgeit’ in Harold los. Een jaar later werden het de Ardennen. En weer een jaar later de Alpen.

jos berkers

Jos Berkers / ROUTEMAKER

Jos is in het dagelijks leven financieel directeur bij Kingspan Unidek. Hij is analytisch ingesteld, maar ook visueel. Een beelddenker die cijfers probeert te vertalen naar beelden, bijvoorbeeld grafieken of cirkeldiagrammen. Diezelfde vaardigheid gebruikt hij bij het maken van routes: Jos probeert zich te verbeelden hoe de weg eruit zal zien.

Een boerenjongen op avontuur
Van jongs af aan moest Jos altijd al naar school fietsen. Dus toen een aantal Heusdense boerenjongeren het interessant vonden om te gaan racefietsen, kocht Jos een racefiets en sloot hij zich op zijn 20e aan bij de Ventielen. Het sportieve aspect vond hij leuk, maar vooral het avontuur rondom fietsen maakte hem enthousiast voor wielrennen. Eerst vond hij het al interessant als hij in Gemert of Grathem kwam. Toen kwamen de dagtochten rond Berg en Dal en in Zuid-Limburg. Toen de toertochten in de Ardennen. Op een gegeven moment kwam de toenmalige Ventielen-voorzitter Arie vd Boomen met het idee om helemaal naar de Alpen te gaan. Bergop fietsen, mooie omgeving, prachtige natuur, altijd gezellig: Jos was verkocht.

Geen boeken, wel landkaarten
Na elke fietstocht met de Ventielen neemt Jos de landkaart ter hand om terug te kijken waar hij geweest is. Dat doet hij al sinds 1992. En dan vooral om de mooie plekken te onthouden. Onbewust denkt hij daardoor iets ontwikkeld te hebben, waardoor hij op de landkaart kan zien wat mooie routes zijn. Hij vertelt er alles over tijdens het Wielercafé.

 

bestel kaarten voor wielercafe