106 KM - Vanuit Houffalize, Luxemburg In

Startplaats: Houffalize (B)
Hoogtemeters: 1700 m
Windrichting: ZO heen, NW terug
Route downloaden op RouteYou

Vanaf Houffalize volg je het goed geasfalteerde fietspad (vals plat omhoog) over de voormalige trambaan, tot aan Bourcy (zie hier voor meer info over dit fietspad). Daarna fiets je over een hoogvlakte, waar de wind vrij spel heeft. Na de afdaling naar Benonchamps, ligt net voorbij dit dorpje het goed geasfalteerde fietspad over de oude spoorlijn Bastenaken-Wiltz. Dit is een prachtig stuk om te fietsen, de spoorlijn gaat in dalende richting richting Wiltz en je fietst zelfs door 4 verlichte spoorwegtunnels (zie hier voor meer info over dit fietspad). In Winseler wordt het fietspad verlaten en volgt een steile klim naar BerlĂ©. Dan wordt afgedaald richting het Lac de la Haute SĂ»re (stuwmeer). Bij Liefrange wordt weggeklommen van het stuwmeer (na het verlaten van de hoofdweg wordt de klim steil), maar na Kaundorf volgt een razende afdaling (10%) naar de stuwdam.

Vervolgens gaat de track door het mooie plaatsje Esch-sur-Sûre en wordt vervolgens de Sûre (Sauer) gevolgd. Deze vrij rustige weg (N27) volgt de rivier grotendeels op een hoogte, waardoor deze weg prachtige doorkijkjes geeft op de rivier. Het dal van de Sûre wordt verlaten met een heel mooie beklimming naar Dahl, waarna wordt afgedaald naar Kautenbach, in het dal van de Wiltz. Dan volgt de prachtige beklimming (met bijna 10 haarspeldbochten) van de Côte de Könerhaff.
Via Wilwerwiltz (afdaling en klim) gaat het richting Knaphoscheid. Dit dorpje bereik je na een regelmatige beklimming (van de BĂ©chel).

Via Wincrange en Troine gaat het over de hoogvlakte terug naar België. Wat rest is dan het mooie stuk vanaf Tavigny tot Houffalize, dit maal niet over het fietspad over de voormalige trambaan, maar over de doorgaande wegen. De fietspaden, en de wegen in Luxemburg zijn van uitstekende kwaliteit.