102 KM - Brüggen-tocht

Startplaats: Heusden 
Windrichting: ZO heen, NW terug
Route downloaden op RouteYou

Je fietst naar Neer waar je via 't fietsveer Neer - Rijkel naar de andere kant van de Maas gaat (let op: na het fietsveer is de weg onverhard over een afstand van enkele honderden meters). Via Asselt en Boukoul ga je naar de grensovergang over de oude verbindingsweg tussen Elmpt en Roermond. Vanwege de aanleg van de A52 is deze oude verbindingsweg nu zeer rustig. Via deze weg klim je de stuwwal op die hier tegen de grens met Nederland ligt.
Binnendoor ga je naar Brüggen, een plaatsje met mooie burcht. Van Brüggen naar Born gaat het 400 m langs een drukke weg. Daarna fiets je richting het Brachterwald: aan de zuidelijke kant van het Brachterwald moet je door een tourniquet waar ook makkelijk 1 fiets in past. Aan de noordelijke kant verlaat je het Brachterwald via een wildrooster/kooiconstructie waar je met je fiets door kunt. Het Brachterwald was vroeger een munitiedepot van de Engelsen, vandaar dat hier brede geasfalteerde wegen door het gebied lopen. Na het verlaten van het Brachterwald, fiets je via het plaatsje Bracht, door de bossen naar Witte Stein, waar je Nederland weer binnenrijdt. Via het veerpont Reuver - Kessel steek je de Maas over. Je fietst vervolgens naar Panningen, Egchel en Beringe. Na Beringe steek je via natuurgebied Het Kwakvors het Deurnesch Kanaal over (100 meter onverharde weg, goed befietsbaar). Achterdoor Meijel ga je naar Neerkant en zo terug naar Heusden.

Let op: het fietsveer Neer-Rijkel is alleen in de maanden mei t/m september dagelijks in de vaart vanaf 10:00 uur. Vanaf Pasen tot eind april en in oktober is het fietsveer alleen in de weekenden in de vaart. Bij vroeg vertrek is het daarom noodzakelijk om de track met de wijzers van de klok mee te volgen (dus eerst via Reuver naar Brüggen, daarna via Elmpt en het fietsveer Rijkel-Neer terug richting Heusden).